Wistjedatjes: Soorten salami's en worsten, ingedeeld per streek

Land Specialiteit Korte uitleg
Italië 'Nduja Smeerbare gerijpte en pikante worst, gemaakt van varkensvlees en zongerijpte pepers.
Salami's Standaard gedroogde Italiaanse worst. Zo goed als altijd met look. Voorbeelden: salami di Milano, Cacciatore (jachtworst), Gentile (dik en mild), Al Sugo (lever en tong), Sopressa (uit Veneto).
Finocchiona Klassieker, worst van varkensvlees en venkel.
Spanje Morcilla en Butifarra negra Bloedworst met ui en rijst.
Chorizo Bekendste Spaanse worst. Een sterke paprikasmaak en kleur zijn kenmerkend. Vaak grof gemalen. Andere smaakmakers zijn oregano, knoflook en komijn.
Sobrasada's Afkomstig uit de Balearen. Qua structuur vergelijkbaar met de Italiaanse 'nduja.
Lomo Varkenslende, gerold in pimenton en gedroogd.
Frankrijk Boudin blanc en noir Bloedworst (beuling). Blank vlees, melk en vaak brood.
Andouillette Darm opgevuld met dunne en dikke darm, pens en andere slachtproducten.
Duitsland Bierschinken Soort boterhamworst met stukjes vlees in.
Bratwurst Wordt zowel rauw als gekookt gegeten, zoals de curryworst. (bvb Thuringer Rostbrtawurst)
Landjäger Halfdroge worst in vierkante vorm. Komt ook voor in Oostenrijk, Zwitserland en de Elzas.
Groot-Brittannië Cumberland sausage Afkomstig uit Noord-Engeland. Grof van structuur, wordt niet tot worstjes geknoopt maar bestaat uit één lang stuk.
Lincolnshire sausage Uit Oost-Engeland afkomstig. Salie is de belangrijkste smaakmaker hier.
Puddings Ook wel beulingen genoemd. Black/white puddings en Haggis.